Sidste års vinder af Verdens Bedste Indkøber: Prisen motiverer os til at skrue op for bæredygtige indkøb
Region Syddanmark vandt sidste år prisen som Verdens Bedste Indkøber for deres samarbejde med HOLMRIS B8 om køb af brugte møbler til Regionshuset i Vejle. Prisen var et kæmpe skulderklap for regionens indkøbere, og frem til den 9. november kan man nå at indstille kandidater til dette års pris som Verdens Bedste Indkøber.
En runde mere med genbrugsmøbler
Der var glæde i Region Syddanmarks grønne indkøbsteam i afdelingen for strategisk indkøb, da de sidste år fik anerkendelsen som Verdens Bedste Indkøber for deres aftale med HOLMRIS B8, der gjorde brugt inventar til førstevalget. ”Vi har fundet ud af, at man sagtens kan få genbrugsmøbler af god kvalitet” siger Ditte Nicolajsen, der er Category manager og bæredygtighedskonsulent i det grønne indkøbsteam. ”Den største læring har nok været, at det kræver mange ressourcer, og derfor er jeg også rigtigt glad for, at vi kørte det som et pilotprojekt,” siger hun.
Ifølge Ditte Nicolajsen har de stadig behov for at lære mere om og af de faktiske udfordringer, inden projektet rulles ud i hele regionen. Dels virker markedet ikke modent, og dels har leverandøren ikke altid kunnet mætte Regionens behov, fordi de ikke bare kan producere en masse. Det grønne indkøbsteam tager derfor en runde mere kun med fokus på Regionshuset, hvor de sammen med leverandøren udvikler sig og bliver skarpere på at få udbud og efterspørgsel til at flugte.
Omstilling kræver en byge af små projekter
Genbrugsmøbler er dog bare et af mange greb, som Region Syddanmark har i skuffen for at nå deres mål om at nedbringe den samlede klimabelastning fra regionen med 35% i 2030. Udover grønne indkøb går vejen til at nå målene gennem omstilling af forbrug, bæredygtigt byggeri, øget genbrug og genanvendelse, energioptimering, omstilling af transportområdet og meget mere.
Ifølge Ditte Nicolajsen er der desværre ikke nogen enkelte greb, der løser udfordringen med at nedbringe miljøbelastningen. Hun taler snarere om ”en byge af mange små projekter.” Og det skorter ikke på projekter i Region Syddanmark. Et af dem er et samarbejde på tværs af regioner og indkøbsorganisationer på sundhedsområdet i de nordiske lande, som har ledt til de nordiske kriterier for bæredygtig emballage. Med mere end 100.000 produkter i regionens sortiment, kan en samlet indsats for at bruge mindre mængder emballage gøre en kæmpe forskel.
For at inddrage medarbejderne og honorere den eksponentielt voksende interesse for bæredygtighed, kører Regionen hen over efteråret også en konkurrence blandt alle medarbejdere. Konkurrencen går ud på enten at komme med ideer til, hvordan man kan mindske spild og forbrug, eller gå fra engangsprodukt til flergangsprodukt. Der er indkommet 127 forslag fra medarbejdere, og vinderne afsløres i slutningen af november.
Krav bør tænkes ind i hele værdikæden
Klima og bæredygtighed er områder med stor politisk interessere, hvilket Region Syddanmarks klimastrategi også er udtryk for. Nanna Callisen Bang, Direktør i Etisk Handel er stærkt begejstret for Regionens arbejde med bæredygtighed. Indkøberne rundt omkring i kommunerne og regionerne er nogle af vor tids vigtigste helte inden for bæredygtighed. Med offentlige indkøb for mange milliarder årligt spiller de en nøglerolle i at få visionerne om bæredygtig omstilling omsat til konkret handling. Indkøberne kan nemlig stille krav i alle led af en vares livscyklus og belønne de producenter, som indtænker ikke blot klima, men også andre indvirkninger på mennesker og miljø i hele værdikæden,” siger hun.
Tilbage i det grønne indkøbsteam i Vejle har de med godt 100.000 produkter i deres sortiment en stor opgave foran sig med at skabe transparens. Ikke blot på grund af det store antal produkter, men også fordi mange af produkterne ikke har CO2-tal. ”Data er en kæmpe udfordring,” siger Ditte Nicolajsen. ”Vi har dog heldigvis gode forudsætninger for at vurdere om noget er godt eller skidt, så det begynder vi med, indtil et mere etableret datagrundlag er på plads.”
Faktaboks
|